580: Geçmişteki Günahlarımı Unutamıyorum
-A A+A

580: Geçmişteki Günahlarımı Unutamıyorum

SORU

Sorusunun yayınlanmasını istemeyen, geçmişte işlediği günahlarını unutamadığını, bir türlü aklından çıkmadığını söyleyen kardeşimize nasihat.

CEVAP

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

1) Geçmişte işlediğiniz günahlarınızdan nasûh bir tevbe ile tevbe etmişseniz, yani ihlaslı olarak/Allah için, günahlarınızdan pişmanlık duyarak ve bu günahlara bir daha dönmemeye azmederek tevbe etmiş, masiyetlerden Allah’a ibadete dönmüşseniz, bilin ki Allah (azze ve celle) tevbenizi kabul etmiş, günahlarınızı bağışlamıştır. Öyle ki, sanki o günahları hiç işlememiş kimse gibi olursunuz. Bunu bilip düşünerek geçmişinizi tamamen unutun.

2) Şunu da çok iyi bilin ki, işlediğiniz günahlarınızın aklınıza, gözünüzün önüne gelmesi şeytanın vesvesesidir, şeytan tarafından getirilmekte, size hatırlatılmaktadır. Buna dair düşüncelerin geldiğini hissettiğiniz zaman hemen bunun şeytandan geldiğini düşünüp bu vesveselere asla iltifat etmeyin. Allah (azze ve celle) size nimetlerin en değerli, en büyüğü olan hidayet nimetini ihsan ettiği, sizi haramlardan kurtardığı için şeytan çok rahatsız olmuş, öfkelenmiştir. Sizi yıldırarak, zayıf ve bitkin düşürerek hidayet yolundan çıkarmak, Allah’tan uzaklaştırmak için sürekli vesveseler vermektedir. Şeytan, Ademoğlu için en ufak bir hayır istemez. Tıpkı ayette geçtiği gibi: ‘’Şüphesiz ki şeytan sizin düşmanınızdır. Öyle ise siz de onu düşman edinin.’’ (Fâtır sûresi, 6. ayet meali) Bu yüzden şeytana asla en ufak bir geçit vermeyin ki, vesveselerini daha da ilerletmesin ve yakanızı bıraksın.

3) Malumunuz Allah Teâlâ’yı zikretmek kalbi rahatlatır, huzurlu kılar ve şeytanı uzaklaştırır. O sebeple sabah-akşam zikirlerini, farz namazlar sonrası zikirleri, uyumadan önce yapılan zikirleri ihmal etmeyin. Genel olarak gün içerisinde dilinizi zikirle ıslak tutmaya çalışın. Ve zikirlerin en faziletlisi olan Kur’ân’ı her gün okuyun. Kendinize bir vird edinin, günde 5 sayfa 10 sayfa, 1 cüz gibi ve bunu her gün devam ettirin.

4) Zihninizi, dünyanıza ve ahiretinize faydalı olacak şeylerle; bir şeyler okuyarak, dinleyerek, öğrenerek, ilminizi, bilginizi, genel kültürünüzü artırarak meşgul edin. İmam Şâfiî’nin (rahimehullah) dediği gibi: ‘’Kendini hak ile meşgul etmezsen batıl seni meşgul eder.’’

5) Geçmişteki günahları hatırladığınız zaman bu sizi, o günahlardan daha çok uzaklaşıp Allah’a daha çok yakınlaşmaya, dininize daha çok bağlanmaya, salih amelleri çoğaltmaya sevk etsin. O günahlarınızın hayatınıza ne kadar zarar verdiğini, sizde bıraktığı hasarları düşünün. Günah ve şehvet bataklığında bulunan insanların aslında hayattan tat alamadıklarını, huzursuz mutsuz bir yaşam sürdüklerini, birinin gelip ellerinden tutup bu berbat durumdan kendilerini kurtarmasını temenni ettiklerini düşünün. Böyle düşünürseniz Allah’a ve dinine karşı sevginiz artacak ve size bahşettiği hidayet nimetinden ötürü O’na hamd edeceksiniz. Bu gerçekleştiğinde şeytan biiznillah peşinizi bırakacaktır.

6) Allah’u Teâlâ’dan daima kalbinizi, ayaklarınızı dini üzere sabit kılmasını, günahlardan korumasını, nefsinizle baş başa bırakmamasını isteyin. Bilin ki şayet Allah sizi nefisinizle baş başa bırakırsa, ya bir hayır işlemekten mahrum olur ya da bir günah işlersiniz. Bütün benliğimizle her şeyde Allah’a muhtacız. Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

28 Mar, 2022 Ömer Faruk
Etiketler: Günah, Tevbe, Vesvese, geçmiş