87: Cihaddan Kaçanın Hükmü
-A A+A

87: Cihaddan Kaçanın Hükmü

SORU
Selamun aleykum hocam, İslamî bir mazeret olmadan cihaddan kaçan ancak yaptığının haram olduğunu bilen bir kişinin hükmü nedir? Kaçmakla, Allah'a teslim olduğunu yalanlamış ve Allah ve Rasülû’nü sevdiğini yalanlamış olmaz mı? Veya korkaklığı büyük şirk derecesine varmış olabilir mi? Bir de örneğin şöyle bir kişi var; Ahirette akıbetini bilmediği için münafık olma korkusundan dolayı veya farkına varmadan akidesinde bidat, küfür görüşlerin bulunmasından korktuğu için, eski beldesine kaçanın durumu nedir? (örneğin tekfir meselelerinde sapık veya küfür bir inanca sahip olabileceğini düşünen, akidesinden emin olmayan kişinin eski beldesine dönmesi gibi.)
CEVAP

Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Mazeret olmadan cihaddan yani safta hazır olduktan sonra kaçan kişi insanı helak edici büyük günahlardan bir günahı işlemiş olur. Mümin korkak olabilir. Kaçması Allah ve Rasülû’nü sevdiğini yalanlamış olmaz. Büyük günahlar helal sayılmadığı müddetçe kişiyi İslam’dan çıkarmaz. Ahirette akibetini bilmediği için veya akidesinde küfür ve şirk görüşü olabilir diye şüphe ederek cihaddan ayrılan kişinin kaçmasına gerek yoktur. Bu vesvese veya hakikat varsa onu ilim ehli gözetiminde temizlesin ve cihadına devam etsin. Cihaddan kaçmak için bunlar sebep değildir. Rabbim ayaklarımızı hak üzere sabit kılsın.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Cihad