92: Cuma Namazına Gelen Selam Verebilirmi?
-A A+A

92: Cuma Namazına Gelen Selam Verebilirmi?

SORU
Selamun aleykum hocam, İmama hutbe vermek için minbere çıkınca hutbe verilmeye başlayınca girenin selam vermesi imamında hutbeyi kesip alması doğru mudur? CezakeAllahu hayren.
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Muhterem kardeşim, Cuma günü imam hutbeye başlamamışsa giren kişinin yakınındaki kişilere selam vermesinde bir sakınca yoktur.

Eğer imam hutbeye başlamışsa giren kişi selam vermemeli, hiç kimseyle konuşmamalı hemen kısa tutarak iki rekat tahiyyatül mescit kılmalı ve arkasından oturup hutbeyi dinlemelidir.

Hutbe esnasında ister imama ister cemaate selam vermek caiz değildir. İmama selam vermişse imam konu dağılmayacaksa dilerse o esnada alır ve yanlış yaptığını öğretir, isterse sonraya tecil eder. Hutbeyi bitirdikten sonra selamını alır.

Cemaate selam vermişse, selamın alınmasında ihtilaf vardır. Şafilere göre selamı almak vacip ama konuşmadan el işaretiyle alır, Hanbelilere göre caiz, Hanefilere mekruh İbni Abidin’e göre haramdır.

Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur: “İmam hutbe okurken arkadaşına bir şey söylesen batıl işlemiş olursun!” (Buhari ve Müslim)

Allah-u Teâlâ en iyi bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Adab, Cuma, Selam