322: Sır Anlatan Günaha Girermi?
-A A+A

322: Sır Anlatan Günaha Girermi?

SORU
Selamun aleykum, bana birisi sırrını verdi ve ben onu kimseye söylemeyeceğime müslümanlık sözü verdim ve bir anda birisine söyledim ve şuan çok sıkıntıdayım ve çok pişmanım bu günah mıdır?
CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Rasûlullah efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) sırların korunması konusunda şöyle buyurmaktadır:

إذا حدث الرجل الحديث ثم التفت فهي أمانة

“Eğer adam bir şey anlatır sonra iltifat ederse (etrafına bakınırsa) o emanettir.” (Ebu Davud)

Şüphesiz emanetlere ihanet etmek münafıkların özelliklerindendir.

İmam Nevevi (rahimehullah) (Riyadüs salihin şerhi)’nde derki: Sır: Senin ile arkadaşın arasında meydana gelen gizli bir şeydir. Bu gizli şeyi, ister sana “bunu anlatma” demiş olsa da, ister fiili işaret yoluyla bunu kimsenin bilmemesini istediği anlaşılsa da, ister kimsenin bilmemesini istediğini halinden anlasanda, bu sırrı yayman sana helal değildir.

Birincisinin misali: Sözdür. Sana bir şey anlatır ve “bu sana emanettir, kimseye anlatma!” demesi gibi.

İkincisinin misali: Fiili işaret yolu. Sana bir şey anlatır ancak anlatırken sağına veya soluna bakar. Birilerinin bu sözü duymasından korkar.

Üçüncüsünün misali: Konum işareti yolu. Oda sana bu anlattığı şeyi utanarak veya korkarak anlatmasıdır. İşte bu hallerde onun sırrını yayman helal değildir.”

Sırların açığa vurulması haramdır. Ancak genel bir maslahat yani ümmetin faydalanacağı veya genel bir mefsedet yani ümmete zarar verecek bir durum olursa, o zaman sır anlatılır. Aksi hallerde anlatılmaz.

Soruna dönersek, muhterem kardeşim, her ademoğlu hata yapar, hata yapanların en hayırlıları tevbe edenlerdir. Ebu Lübabe (radiyallahu anh) Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in sırrını saklamamış, hata ile Yahudilere işaret yoluyla anlatmış sonra çok pişman olup kendini mescidin direğine bağlamış, tevbe edip gözyaşı dökmüş, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) gelip onu mübarek elleriyle çözmeyene kadar kendini affetmemiştir. İnşallah sende tevbe eder ve bir daha bu hataya düşmemek üzere azmedersen Allah-u Teâlâ merhamet edenlerin en merhametlisidir. Rabbim bizlerin, senin ve bütün Müslümanların kusurlarını affetsin.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah'a hamd etmektir.

8 Ağu, 2017 Musa Ebu Cafer
Etiketler: Günah, Adab, Emanet, Sır